Ünlü Firma ve Okul Mülakatlarında Sorulan 10 Soru:

Feyza Betül Bal
6 min readMar 4, 2024

--

Ikea'da bir iş görüşmesi, Canary Pete

Microsoft ve Google başta olmak üzere ünlü firmalar işe alım yaparken; dünyanın en zeki öğrencilerinin kabul edildiği okullar öğrenci seçerken adayların sadece zekalarını (IQ) değil aynı zamanda düşünme becerilerini, hayal güçlerini ve problem çözme yeteneklerini ölçmek için bu soruları kullanıyorlar.

Aşağıdaki soruların bazılarının kesin bir cevabı yok. Yukarıda da bahsettiğim gibi hayal gücünüzü, problem çözme yeteneğinizi ne kadar derin ve diğerlerinden farklı kullanabildiğinizi ölçmek istiyorlar. Ben yine de muhtemel cevapları sıraladım. İşte mülakatlarda sorulmuş en düşündürücü 10 soruyu sizler için derledim: İyi Okumalar ❤️

  1. Rus Ruleti: Bir sandalyeye bağlanmış vaziyettesiniz ve kaçmanız mümkün değil. Size 6 mermi alan bir silahın silindirinin boş olduğunu gösteriyorum. Silaha yan yana olacak şekilde 2 mermi yerleştiriyorum. Silindiri kapatıp çeviriyorum. Silahı kafanıza dayayıp tetiği çekiyorum ve silah şans eseri patlamıyor. Tetiği bir kere daha çekeceğim. İkinci kez tetiğe basmadan önce silindiri bir kere daha döndürmemi mi, yoksa döndürmeden hemen tetiği çekmemi mi tercih edersiniz?

Cevap: İlk atışta mermi denk gelmediği için silindirin içinde hala iki mermi var. Eğer silindiri çevirmeyi seçerseniz olasıkları sıfırlamış ve başa dönmüş olursunuz. Yani kurtulma olasılığınız baştaki olasılığınız ile aynı olur. 4/6 (%66.7)

Eğer silindiri çevirmezseniz ihtimaller değişiyor. Mermilerin yan yana olduklarını unutmayınız. Bunun anlamı boş olan 4 taneden 3’ü için bir sonraki hazne boş demektir. Bu nedenle kurtulma ihtimaliniz 3/4 (%75).

=> Silindiri çevirmeden ateşlerseniz yaşama olasılığınız daha yüksektir. %75 > %66.

2. Dört Litre Su: Biri 3 litrelik, diğeri 5 litrelik iki kabınız ve sınırsız su kaynağınız var. Bunları kullanarak tam 4 litre suyu nasıl elde edersiniz?
Cevap:
• 5L'lik kabı tamamen doldur. (0L/3L , 5L/5L)
• 5L'lik kabı 3L'lik kaba dök. (3L/3L , 2L/5L)
• 3L'lik kabı boşalt. (0L/3L , 2L/5L)
• Kapta bulunan 2L'yi 3L'lik kaba dök. (2L/3L , 0L/5L)
• 5L'lik kabı tamamen doldur. (2L/3L , 5L/5L)
• 5L'ik kap ile 3L'lik kabı tamamen doldur. (3L/3L , 4L/5L)
• Sonda 5L'lik kabınızın içerisinde 4L suyunuz olmuş olur.

3. Buzdolabında daima süt olduğundan nasıl emin olursunuz?
Cevap:

• Her gün süt alırım. (Anonim)
• Buzdolabına kamera koyarım ve cep telefonumdan sürekli süt sayısını kontrol ederim. Ya da yeni çıkan buzdolaplarında artık bu özellik blunmakta. O yüzden sadece buzdolabımı yeni nesil bir buzdolabıyla da değiştirebilirim. (Benim cevabım)
• Eğer toplu süt alıyorsam sürekli çetelesini tutarım ve bitmeye yakın tekrar süt alırım. Böyelece dolapta her zaman süt bulunur. (Benim cevabım)
• Eğer evde benim dışımda birleri yaşıyorsa otellerde bulunan ve ağırlık sistemiyle çalışan buzdolaplarından satın alırım. Böylece birisi sütü yerinden oynattığında hemen gidip süt alırım. (Benim cevabım)

4. Rögar kapakları neden yuvarlaktır?
Cevap:
Çünkü kare, dikdörtgen veya üçgen olsalardı içine düşerlerdi.

5. Aşağıdaki cisimlerin aklınıza gelen bütün kullanım alanlarını yazınz.
1. Tuğla
2. Battaniye

Cevap:
• Poole adlı bir öğrencinin cevabı: Tuğlayı dükkanın camını kırarak içeriden bir şeyler
alıp kaçmak için kullanırım. Ev inşaa etmeye yardımcı olmak için. Aynı zamanda formunuzu da korumak istiyorsanız Rus ruleti oynamak için (10'ar adım yürünür , dönüp tuğlalar fırlatılır; kaçmak yasak). Kuş tüyü yorganı yatağın üzerinde tutmak için her köşeye bir tuğla. Boş Coca Cola şişelerini kırmak için.

Battaniyeyi Yatakta üzerimi örtmek için kullanırım. Ormanda gizlice seks yaparken saklanmak için. Çadır olarak. Dumanla işaret vermek için. Tekne, at arabası, el arabası ya da kızak için yelken olarak. Havlu yerine. Miyop insanlar atış talimi yaparken hedef olarak. Yangın çıkan gökdelenlerden atlaayn insanları yakalayacak bir şey olarak.

  • Bir başka öğrencinin yanıtları: Tuğlayı hırsızlık amacıyla camları kırmak için, kuyuların derinliğini ölçmek için, cephane olarak, sarkaç olarak kullanmak için, yontmak, duvar örmek için, Arşimet'in Prensibi'ni kanıtlamak için, soyut heykelin bir parçası olarak, mıcır oalrak, bir şeyleri ırmağa, vb. indirmek için ağırlık olarak, çekiç olarak, kapıyı açık tutmak için, ayakkabının altını temizlemek için, yolu dolduracak moloz olarak, takoz olarak, tartıda ağırlık olarak kullanmak için, sallanan masayı dengelemk için, kağıtların üzerine ağırlık olarak, şömine olarak, tavşan deliğin kapatmak için kullanırım.

6. Beş yaşındaki bir çocuğa özyinelemeyi (recursion) açıklayın. [Özyineleme (recursion), bir fonksiyonun tanımında yine fonksiyonun kendisinin kullanıldığı fonksiyondur]

Cevap:
• Seni bakkala gönderdiğimizde sana para veriyoruz. Ekmek aldıktan sonra da bakkal amca sana para üstünü veriyor. Böylece aslında para kullanarak tekrar para almış oluyorsun. (Benim cevabım)

• Bazı beş yaşındaki çocuklara bu şekilde de anlatabiliriz: Hani geçen seninle para bozdurmaya gitmiştik ya. Orada biz abiye 300 TL verdik ve abi bize 10 dolar verdi. Yani ne yaptık? Para almak için para kullandık. (Benim cevabım)

7. Lamba: Bir koridorda, üç elektrik düğmesi var ve bunlardan bir tanesi, içerideki odanın ampulünü yakıyor. Kapı kapalı olduğu için düğmelere bastığınızda ampulün yanıp yanmadığını görmeniz veya test etmeniz mümkün değil. Lambaların olduğu odaya sadece 1 kez girerek hangi düğmenin lambayı yaktığını nasıl buluruz?

ChatGPT

Cevap:
Öncelikle düğmeleri soldan sağa numaralandırın (1-2-3). Lambaların olduğu odaya sadece bir kez girebilirsiniz ama lambaları istediğiniz kadar açıp kapatabilirsiniz. İlk düğmeye basıp yaklaşık 10 dk bekleyin. Ardından 1. düğmeyi kapatıp 2. düğmeye basıp odaya girin. Bu durumda karşınıza üç seçenek çıkacaktır.

• Odaya girdiğinizde ampul yanarsa 2. düğme doğru cevaptır.
• Eğer ampul yanmıyorsa o zaman 1. ampulu kontrol ederiz. 1. ampul sıcaksa (çünkü 10 dk boyunca bu ampulu açık bıraktık) o zaman cevabımız birinci ampul olur.
• Eğer odaya girdiğimizde 2. ampul yanmıyor ve 1. ampul de soğuksa o zaman cevap 3. ampul olur.

8. SSS – SCC – C – SC – ?
Bu dizide sıradaki harf hangisi olmalıdır?

Cevap:

10 sorunun içerisindeki en zor sorunun bu olduğunu düşünüyorum. Çünkü çoğu kişi verilen harflerle bir örüntü oluşturmaya çalışıyor fakat S ve C harfleri aslında alfabeyi temsil etmektedir. Örüntüdeki S'ler çizgileri; C'ler ise kıvrımları anlatmak istiyor.
• SSS, alfabenin ilk harfi olan A'yı temsil etmektedir çünkü A harfi 3 çizgiden oluşuyor.
• SCC, B harfini temsil ediyor çünkü B harfi bir çizgi ve iki kıvrımdan oluşuyor.
• C, sadece bir kıvrımdan oluşan C harfini temsil ediyor.
• SC, bir kıvrım ve bir çizgiden oluşan D harfini temsil ediyor.
Buna göre, alfabenin bir sonraki harfi E için SSSS kullanırız çünkü E harfi 4 çizgiden oluşmaktadır.

9. Bir günde akrep ve yelkovan kaç kez üst üste gelir?
Cevap:

Soruya genelde 2 ya da 24 diye cevap veriliyor. Asıl cevap 22 olacaktı. Unutulan kısım genelde yelkovan ilerlerken akrep de ilerlemektedir. Bu da her bir turda 5dk kayıp demektir. Toplam 24 tur atıldığı için:
5x24 = 120 dk (2 saat) kaybedilir.
Bu yüzden de akrep ile yelkovan 22 defa üst üste gelmektedir.

10. Hap: Elinizde 5 kavanoz hap var. 1 kavanozdaki tüm haplar bozulmuş durumda. Hangi hapların bozulduğunu ağırlıklarına bakarak anlayabiliriz. Normal bir hap 10 gram iken, bozulmuş bir hap 9 gram gelmektedir. Size verilen teraziyi kullanarak ve sadece 1 ölçüm yaparak, hangi kavanozun bozuk olduğunu nasıl anlarsınız?

Cevap:
Önce kavanozları 1’den 5’e kadar numaralandırırız.
• Kavanozlardan numaraları kadar hap alırız. Yani 1. kavanozdan 1 hap, 4. kavanozdan 4 hap gibi.
• Sonrasında aldığımız bu 15 hapı (1+2+3+4+5) teraziye koyarız.
• Bulduğumuz ağırlık 150’den kavanoz numarası kadar eksik çıkacaktır.
=>Eğer hapların hiçbirisi bozuk olmasaydı ağarlık 150 gr çıkacaktı. Şimdi ise ağırlık kavanoz numarası kadar eksik çıkacak. Örneğin 3. kavanozdakilerin bozuk olduğunu varsayalım. Normal bir hap 10 gr iken bozuk bir hap 9 gr olduğundan bu kavanozdan aldığım hapların ağırlığı 30 gr değil 27 gr çıkacaktır.

🍀Bu yazıyı 0–50 👏🏻 arasında değerlendirmeyi unutmayın lütfen!

🍀 10’da kaç yaptığınızı yorumlara yazarsanız sevinirim. Benimkisi 7/10😅

🍀Diğer yazılardan haberdar olmak için bildirimleri açabilir ve daha fazla konuyla alakalı video ve yazılar için INSTAGRAM sayfamı takip edebilirsiniz.

🍀Ayrıca bu hesapta yayınlanan bütün yazılara İÇİNDEKİLER kısmından ulaşabilirsiniz.

🍀Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Kendinize iyi bakın 🤗 Hoşçakalın 👋🏻

Kaynakça:

  1. Outliers, Malcom Gladwell
  2. Pingdom
  3. Economic Times
  4. Toptalent
  5. leblebitozu
  6. Hürriyet
  7. Sabah
  8. Onedio

--

--

Feyza Betül Bal

Bunları Biliyor musunuz? / Kitap Alıntıları - İncelemeleri/ Film-Dizi-Anime Replikleri VE DAHA FAZLASI...